Tabs

Hogeschool van Amsterdam | http://www.bib.hva.nl/hva-dm-rechten

donderdag 26 januari 2012

Bobcatsss Congres: The Like Economy and the Politics of Data in the Social Web

Keynote: Anne Helmond: The Like Economy and the Politics of Data in the Social Web (presentatie is beschikbaar als webcollege)

Zo'n twee miljoen websites hebben inmiddels de like-knop van Facebook geplaatst. Als je erop klikt met je muis verschijnt op je facebook pagina een bericht dat je die bepaalde website "liked". Het lijkt daarmee een prachtig middel om fans via het grootse sociale netwerk van de wereld reclame te laten maken voor je website. Maar in werkelijkheid gebeurd er meer dan de meeste gebruikers zich bewust zijn. Anne Helmond beschrijft in haar presentatie hoe Facebook er voor zorgt om meer informatie te krijgen van haar leden. De data die het bedrijf daarmee genereert is vervolgens weer interessant voor adverteerders. Het sociale aspect is daarmee gekoppeld aan economische belangen.

Welke data Facebook bezit van een persoon kan opgevraagd worden. De organisatie is gevestigd in Dublin en valt dus onder de Europese wetgeving. Dit betekent dat ze verplicht zijn om personen inzage te geven in de informatie die het sociale netwerk van hem of haar heeft. In de praktijk verloopt het proces echter verre van eenvoudig. Anne verwijst tijdens haar presentatie naar een interessante voorbeeld van Max die met Facebook strijd om het kunnen inzien van de door hem gegenereerde data.Foto Anne Helmond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten